09 June 2025

The journey of specialty coffee beans, from the plantation to your cup in Sibiu

Ai ținut vreodată în mână un bob de cafea? Pare mic, simplu, poate chiar banal. Și totuși, povestea lui e una spectaculoasă, zeci de mâini, mii de kilometri, săptămâni de muncă și decizii luate cu precizia unui ceasornicar. Tot acest drum se încheie, discret, cu acel moment perfect când aroma îți invadează dimineața. Dar ce-ar fi să dăm timpul înapoi și să vedem cum a ajuns cafeaua ta preferată aici, în Sibiu?

De unde începe povestea?

Povestea cafelei începe în locuri exotice, pe dealuri umbrite din Etiopia, Columbia, Brazilia sau Guatemala. Acolo, fiecare cireașă de cafea perfect coaptă este culeasă manual. E un proces lent, dar esențial – doar așa se asigură calitatea excepțională. 

După cules, începe procesarea. Boabele verzi sunt extrase, spălate, uscate și ambalate pentru călătoria lor lungă, până ajung la următoarea etapă, prăjirea.

Prăjitoria, locul unde totul prinde viață

Fiecare prăjitor are stilul său unic, de la prăjiri light, care dezvăluie note florale și fructate, până la prăjiri mai intense, ce oferă acea dulceață caramelizată care îți rămâne în minte. Dacă ești curios cum se prăjesc boabele de cafea, poți merge la una dintre prăjitoriile care se găsesc și în Sibiu, amintesc aici Stravagante, Nod sau Daily Optimist.

Boabele însă, chiar și după prăjire, au nevoie de timp să „respire”. Așa cum un vin bun are nevoie să se odihnească înainte de a fi servit, și cafeaua prăjită are nevoie de cateva zile în care aromele ei ating apogeul. De aceea, fie că boabele sunt prăjite local sau vin gata prăjite din alte colțuri ale lumii, totul se rezumă la momentul în care ele sunt preparate

Magia ultimei etape

Ceașca de cafea pe care o savurezi dimineața este rezultatul unui efort colectiv, fermierii care au cules cireșele cu atenție, prăjitorii care au ajustat temperatura și timpul pentru a pune în valoare aromele boabelor și, în final, barista care știe cum să extragă ceea ce este mai bun din ele.

O extracție bine făcută, fie ea pentru un espresso intens, un aeropress delicat sau un pour-over liniștitor, este cheia care îți dezvăluie adevărata poveste a cafelei.

Data viitoare când bei o cafea…

… oprește-te o clipă și gândește-te la călătoria boabelor care au fost transformate în băutura ta preferată – cât de multe mâini și cât de multă pasiune au fost necesare pentru ca ele să ajungă la tine :)

 

+0740 342 756

Address:

18 Ocnei Street, 

Sibiu, 550188

Contact

coffee.iulian@gmail.com

Menu

A website created in the WebWave website builder